Witte mangrove

De witte mangrove wordt niet hoger dan een meter of zes. De stam is donkerbruin en soms zelfs roodachtig. Hij voelt ruw aan. De blaadjes aan deze boom zijn omgekeerd eivormig en iets langwerpig. Mangroves staan in zout water en de bladeren scheiden het zout (dat ze via de wortels opnemen) uit tijdens frisse dagen en nachten, waardoor je een witachtige kleur op de bladeren kunt zien. Aan de randen van de bladeren zie je zwarte puntjes; dat zijn de zoutklieren. De bloemen zijn klein, wit en belvormig. Ze zijn een halve centimeter lang. De vruchten van de witte mangrove zijn afgeplat, groen en zijdeachtig behaard. De wortels van de plant zijn ook heel opvallend bij deze witte mangroves: die steken als kleine potloodjes boven de grond uit. Ook op die wortels zie je zoutkristallen glinsteren.

Eigenschappen van de Witte mangrove

Bijzondere aanpassing aan de leefomgeving

Mangroves in het algemeen groeien op plaatsen waar het ondiep is, waar geen grote golfslag is, in tropische en subtropische gebieden. Ze hebben een watertemperatuur nodig tussen de 24 en 27 graden. Dat zijn plaatsen waar slib en fijne modder aangevoerd kan worden. In die modder zet de witte mangrove zich vast met zijn wortels. Voor veel planten is het niet mogelijk om te leven in een zoute omgeving, maar mangroves zoals de witte mangrove kunnen dit wel. De wortels van de witte mangrove nemen zout water op, maar scheiden het via hun bladeren weer uit.

Wist u dat?

  • Waarschijnlijk heet deze mangrovesoort de witte mangrove omdat het uitscheiden van het zout op de bladeren zo goed zichtbaar is bij deze soort. De bladeren krijgen door dit uitscheiden een witachtige kleur.
  • De witte mangrove heeft bloemen die zeer aantrekkelijk zijn voor bijen. De honing die de bijen produceren van de mangrovebloesem is schijnbaar van heel hoge kwaliteit. Mangrove-honing is daarom een begrip in veel landen met mangrovebossen.
Plant-dier-relatie

Plant-dier-relatie

Mangrovebossen vormen een kraamkamer voor veel vogel- en vissoorten. Vogels verschuilen zich tussen de takken om bijvoorbeeld te broeden of om hun kwetsbare jonge jaren door te komen. Onder de lange wortels van mangroves in het water hebben allerlei jonge vissen de kans om veilig volwassen te worden. Veel van die kleine visjes zijn hier veilig voor roofvissen, zoals barracuda’s. Als die jonge visjes deze bescherming niet zouden hebben, zouden veel koraalvissen er niet meer zijn. Dus ook vissers zijn gebaat bij mangrovebossen, om ook in de toekomst in hun eigen onderhoud te kunnen voorzien.

Gebruik door de mens

De bast van de witte mangrove wordt door vissers gebruikt om netten in te wrijven. Ook in de leerlooierij komt het goed van pas. Mangrovebossen zijn überhaupt van belang voor de mens, want  die bossen beschermen de kusten tegen erosie en ze vormen een buffer tegen orkanen. Ze beschermen de kust tegen hoge golven. Dat is indirect menselijk gebruik, maar wel heel erg belangrijk!

Bedreiging & bescherming

Volgens de criteria van de IUCN Rode Lijst hoeven we ons niet heel veel zorgen te maken om de witte mangrove. Ze hebben deze soort gecategoriseerd als ‘minste zorg’ behoevend. Dat is mooi nieuws! Belangrijk is wel om te vermelden dat op diverse plekken mangrovebossen in het algemeen onder druk staan. Onder andere omdat mangrovebossen vaak plaats moeten maken voor rijstvelden, palmolieplantages, toeristische resorts of vismogelijkheden. En dat terwijl mangrovebossen zo belangrijk zijn voor de bescherming van het land tegen extreme weersomstandigheden en ze kraamkamers zijn voor diverse vissoorten.

De witte mangrove in Burgers’ Mangrove

De witte mangrove in Burgers’ Mangrove

De witte mangrove vind je in het zoutwatergedeelte van de Mangrove, aan de kant van de kwallen.